KAJ JE DNS LINK

KAJ JE DNS LINK

Definicija DNS

Sistem za imensko usmerjanje (DNS) povezuje spletni naslov (URL-je) s pripadajočimi IP naslovi. S pomočjo DNS-a je mogoče v brskalnik vnesti besede namesto niza številk, kar omogoča ljudem, da iščejo spletne strani in pošiljajo elektronska sporočila z uporabo znanih imen. Ko v brskalniku iščete domensko ime, pošlje poizvedbo prek interneta, da ujema domeno s pripadajočim IP naslovom. Ko je ta najden, uporabi IP naslov za pridobitev vsebine spletne strani. Najbolj impresivno je, da celoten postopek traja le nekaj milisekund.

Morda se zdi kot čarovnija, ko nakupujete na spletu, se videokonferenčno pogovarjate prek kontinentov in predvajate videoposnetke ali glasbo na svoj telefon, vendar je vse to mogoče zaradi naprednega inženirskega dosežka, kot je sistem za imensko usmerjanje (DNS). DNS je močno omrežje, ki ohranja povezavo med milijardami uporabnikov interneta in več kot 300 milijoni domenskimi imeni.

DNS je temelj interneta, ki ga uporabljamo vsak dan. To prozorno omrežje deluje v ozadju, kadar pošiljate elektronsko sporočilo ali naložite spletno stran. DNS se pogosto primerja z internetno različico telefonskega imenika. Da bi nekoga poklicali, morate najprej najti njegovo telefonsko številko. Da bi to storili, iščete kontaktno ime, podobno pa DNS pretvori elektronske naslove in spletne strani, ki jih ljudje berejo, v računalniško berljive, številčne IP naslove.

DNS je kompleksna tema z mnogimi vidiki, ki vplivajo na vaše vsakdanje življenje, še posebej, če imate spletno stran. Če ste lastnik domene, DNS nadzira različne vidike vašega domenskega imena. Če pa si želite razširiti znanje o tem, kaj se dogaja v ozadju svetovnega spleta nasploh, ostanite z nami.

V tem članku bomo obravnavali podrobnosti sistema za imensko usmerjanje, vključno z osnovami delovanja, razlogi za njegovo obstojnost in kako se DNS povezuje z vašim domenskim imenom. Kaj pomeni DNS

DNS ima veliko imen, vključno z imenskim strežnikom, strežnikom sistema za imena domen in imenskim strežnikom. Ne glede na uporabljeno ime vsi opisujejo postopek, kako se domenska imena naredijo abecedna. DNS se nanaša tudi na hierarhični sistem, uporabljen za iskanje po omrežju milijonov IP naslovov, da najdete točen IP vaše želene spletne strani.