KAKO SO DOMENE PRESLIKANE V IP NASLOVE

KAKO SO DOMENE PRESLIKANE V IP NASLOVE

DNS strežniki obstajajo ne le zato, ker raje uporabljamo človeku berljive imene za dostop do spletnih strani, ampak tudi zato, ker računalniki potrebujejo IP naslove za dostop do spletnih strani. Kako DNS prevaja domensko ime v IP naslove? Proces se imenuje DNS razreševanje in poteka v osmih korakih:

Ko vnesete domeno ali celoten spletni naslov v svoj brskalnik, na primer www.netflix.com, vaš brskalnik pošlje sporočilo v omrežje in prosi za pomoč. Ta izmenjava je običajno znana kot poizvedba.

Vaš računalnik se obrne na stroj, znan kot rekurzivni rešitelj, da najde že predpomnjen IP naslov ali, če gre za prvo iskanje, začne "rekurzivno" iskanje.

Če rekurzivni rešitelj ne najde naslova, poizveduje pri korenskih DNS strežnikih za IP naslov domene.

Korenski DNS strežniki usmerijo vašega ponudnika internetnih storitev (ISP) skozi hierarhijo DNS, tako da usmerijo rekurzivni rešitelj vašega ISP k ustrezni vrhnji domeni s pregledom vrhnje domene.

Vsaka vrhnja domena v DNS ima svoj nabor imenskih strežnikov. Ko je rekurzivni rešitelj zahteval IP naslov od njih, jih usmerijo k bolj primernemu DNS. V tem trenutku DNS strežniki pregledujejo drugonivojsko domeno.

Vaš ISP poizveduje pri usmerjenih imenskih strežnikih za domeno za ustrezen IP naslov. Vsaka domena ima dodeljen nabor imenskih strežnikov, ki so odgovorni za hranjenje IP naslova in vseh drugih informacij, povezanih z domeno.

Rekurzivni rešitelj ponudnika internetnih storitev pridobi A-zapis za domeno Netflix.com od avtoritativnih imenskih strežnikov in ga shrani v predpomnilnik, če bi ga zahtevali za prihodnje poizvedbe katere koli druge osebe.

Zadnji korak je, da rekurzivni strežniki vašega ponudnika internetnih storitev dostavijo A-zapis na vaš računalnik. Vaš računalnik zdaj prebere zapis, ki vsebuje vse informacije o domeni, in posreduje IP naslov svojemu brskalniku. Vaš brskalnik nato vzpostavi povezavo s www.netflix.com, da lahko gledate svojo najljubšo humoristično serijo iz 90-ih. Ta celoten osemstopenjski proces se zaključi v nekaj desetinkah sekunde, vendar se različni DNS strežniki obnašajo različno glede hitrosti in varnosti.